Houtskeletbouwwoning fundering
Houtskeletbouwwoning fundering
Houtskeletbouwwoning fundering
Mantelzorg woning Doetinchem
ps combi

Fundering en begane grondvloer bij houtskeletbouw

FUNDERING

Natuurlijk moet eerst de fundering liggen voordat we met de begane-grondvloer kunnen beginnen. Er zijn verschillende typen funderingen te onderscheiden. In het kort bespreken we de meest voorkomende.

Fundering op heipalen
De fundering op heipalen kunnen we toepassen als er geen kwetsbare gebouwen in de omgeving aanwezig zijn.

Fundering op schroefmortelpalen
Hierbij boren we een gat in de grond waarin wapening wordt aangebracht die we vervolgens vullen met beton. Dit is een trillingsarme methode die geschikt is voor dichtbebouwde omgevingen.

Fundering op staal
Als er voldoende draagkrachtige grond aanwezig is, kunnen we funderen op staal. Dit heeft niets met staal te maken. Het houdt in dat er op de bovengrond gefundeerd wordt en dus geen heiwerk noodzakelijk is.

Het is belangrijk vooraf te bepalen welk soort fundering het beste past bij uw project. Daarom moet er vooraf altijd een sondering uitgevoerd worden, hiermee krijgen we inzicht in de draagkracht van de grond. Op zulke belangrijke onderdelen mogen we eenvoudigweg geen aannames doen.

BEGANE GROND

De begane-grondvloer is bij ons altijd van beton. Wij hanteren een minimale Rc-waarde (de warmteweerstand) van 5 (3,5 is het minimaal vereiste volgens het bouwbesluit). De meest voorkomende vloersoorten zijn de volgende.

Combinatievloer
Hierbij leggen we betonnen balken van steunpunt naar steunpunt. Tussen de balken komen piepschuimen ‘broodjes’. Daaroverheen storten we beton.

Kanaalplaatvloer
Hierbij gaat het om prefab-vloerelementen van beton waarin over de lengte gewichtsbesparende kanalen liggen.

Ribcassettevloer
Een ribcassettevloer is een systeem met geprefabriceerde betonnen elementen die ondersteund worden door de ribben in de lengterichting.
In de elementen is al isolatie verwerkt. Daaroverheen komt een laag beton.

Vloer op zand
Een vloer op zand betekend dat er kruipruimteloos gebouwd wordt. Nadat de woning is uitgegraven wordt er folie op het zand gelegd, vervolgens een dikke laag isolatie en daarop een dikke laag beton. Het voordeel van deze vloeren is de flexibiliteit voor het verankeren van de wanden.

Het ontwerp van uw project bepaalt meestal de keuze voor het type begane-grondvloer. Neem contact op voor meer informatie.

Bekijk het proces van het storten van een fundering van een houtskeletbouw woning in onderstaande video. 

Fundering storten houtskeletbouw woning

Meer informatie ►