Casco bouw kosten

IMG 20210324 WA0004 1

Voor een volledig op maat gebouwde casco woning verschillen uiteraard de kosten. De complexiteit van het ontwerp is erg bepalend voor het totale prijskaartje. Ook eventuele overdekte buitenruimten die voor de bruto vloeroppervlakte wel meetellen zijn bepalend. 

Een woning met meerdere verdiepingen en veel overdekte buitenruimte zal vaak een lagere prijs per m² laten zien, terwijl een kleine bungalow zonder overdekte buitenruimte relatief meer zal kosten per m².

De onevenredige samenhang tussen de prijs per m² en daadwerkelijke waarde van het huis maakt dat een precieze raming pas gemaakt kan worden wanneer het definitieve ontwerp is gemaakt. Als we rekenen in m³ wordt deze onevenredige samenhang nog significanter vanwege de nog grotere hoeveelheden aan lege ruimte die worden meegeteld. 

Indien een woning een verdiepingshoogte heeft van drie meter zal de m³ prijs substantieel lager zijn dan bij dezelfde woning met een verdiepingshoogte van 2,6 meter. Vandaar dat we hier m² gebruiken.

Wilt u een casco woning laten bouwen en bent u benieuwd naar de kosten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. 

Casco bouw kosten prijs per m2

Voor een volledige woning is het prijs-efficiënter om grote en meerdere verdiepingen te hebben omdat er veel vaste zaken zijn die net zo nodig zijn in een kleine woning als in een grote. Denk bijvoorbeeld aan NUTS aansluitingen en terrein inrichting. Ook bevatten grotere ruimten meer leegte, en dus minder materiaalkosten. Bij casco’s zien we dat het vooral de complexiteit van het ontwerp is dat de prijs bepaalt.

  • Een woning met één bouwlaag (bungalow) tussen de 250 m² en 300 m² kost zo’n €550,- per vierkante meter.
  • Een woning met twee bouwlagen tussen de 230 m² en 250 m² kost ongeveer €725,- per vierkante meter.
  • Een woning met drie bouwlagen tussen de 250 m² en 300 m² kost €561,- per vierkante meter.


Deze prijzen zijn gegenereerd door gemiddelden die we hebben gevonden op basis van enkele reeds opgeleverde casco’s waarbij geen rekening is gehouden met de complexiteit van het ontwerp. Geheel representatief zijn ze dus niet, maar we wilden hier graag een grove schatting weergeven op basis van echt bestaande gegevens.

WhatsApp Image 2023 04 11 at 13.54.29

Casco bouw werkwijze

Onze werkwijze voor het bouwen van een casco lijkt in veel opzichten op die bij de bouw van een sleutel klaar huis. U kunt zelf tekeningen aanleveren in het grootst mogelijke detail of bij ons aanschuiven met slechts een idee.

In dat laatste geval starten we met een programma van eisen waarin we uw huidige situatie vergelijken met de wensen die u heeft op basis waarvan we bezig gaan met een ontwerp naar uw wensen. Met u samen bepalen we in detail wat waar moet komen en waar alles aan moet voldoen. Denk aan een precieze configuratie zowel per ruimte als het geheel qua materialen, vorm, positionering en stijl van de woning, maar ook de technische prestaties waar het geheel aan moet voldoen.

Wanneer de tekening er is zorgen we voor de benodigde vergunningen. Voorafgaand aan het ontwerptraject is het mogelijk om een raming te maken, maar hierbij zullen bepaalde aannames gemaakt moeten worden die wellicht niet tegemoet komen aan de precisie van de prijsindicatie. Belangrijke factoren voor de prijsbepaling zijn onder andere de complexiteit en omvang van de constructies en de gewenste materialen.

casco bouw kosten
casco bouw - schuin dak

Welke materialen worden gebruikt bij casco bouw?

We bouwen in principe alleen in houtskelet, maar kunnen ook CLT verzorgen en hebben een grote voorkeur voor cellulose of houtvezel isolatie vanwege de milieuvriendelijke kwaliteiten. Aan een kant laten we de wanden bij een casco woning open voor bedrading en aan de andere kant worden ze afgedekt met een gipsvezel plaat. Als de buitenafwerking stucwerk is bekleden wij de wand eerst met een 60mm stucbare, dampopen houtvezelplaat en bij gevelbekleding of metselwerk zal dit een 16mm dampopen houtvezelplaat zijn.

Een standaard casco heeft geen dakbedekking (maar in overleg kan deze geleverd en geplaatst worden) zodat het dak eindigt met een beschermende houtvezel plaat waar de bedekking direct overheen kan. In het geval van een plat dak monteren wij een watervaste OSB plaat op de balklaag. In beide gevallen kan er cellulose isolatie tussen de balklaag worden geblazen maar in het geval van een plat dak kiezen we vaak voor afschotisolatie op de OSB plaat omdat we op deze manier het condensatiepunt buiten de constructie leggen. Hier kan de dakbedekking vervolgens direct bovenop.

Bij een schuin dak wordt er aan de binnenkant folie met een dynamisch membraam aan de onderzijde van de sporen bevestigd met tengellatten. Op de sporen werken wij met een dampopen houtvezelplaat of, in het geval van riet, met een watervaste OSB plaat. In beide gevallen volgt daarop de dakbedekking naar keuze. De cellulose of houtvezel isolatie wordt altijd tussen de sporen geblazen en komt daarmee in de kleinste hoeken.

Alles onder één dak

Van ontwerp tot casco

x2
Hoe werkt het?

Groenhart Cascobouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. We zorgen voor een realistisch plaatje vanaf het eerste begin.

x3 q9b17k2lnfe8ipej37j4buaiw4fnap2wrzc59awn68
Volledige ontzorging

Door expertise en ervaring te hebben met zowel het voortraject als de praktijk kunnen we eventuele zorgen weg nemen bij het verloop van het bouwproces.

x1
Deskundig en praktisch

Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Cascobouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden

Veel gestelde vragen over houtskeletbouw

De bouwtijd is afhankelijk van uw wensen, maar is sneller te realiseren dan een stenen woning vanwege de prefabricage van onderdelen en de weersonafhankelijke montage. Vaak is de woning binnen 5 werkdagen wind- en waterdicht.

Houtskeletbouw is heel veilig. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, passen we een lagenconstructie met gipsvezelplaten en isolatiemateriaal toe dat voor een uitstekende brandvertraging zorgt. Uiteindelijk moet iedere woning aan de dezelfde regels voor brandveiligheid voldoen als iedere andere nieuwe woning.

Een houtskeletbouw woning is eenvoudig te isoleren met flexibel materiaal, zoals: steenwol, glaswol, katoen en meer. Een houtskeletbouw woning heeft opgetrokken wanden uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Ja, een houtskeletbouw woning kan tegen regen.