Casco woning

casco woning

Bij het maken van grote keuzes met permanente gevolgen kan het erg moeilijk zijn om tot een beslissing te komen. Het laten bouwen van een casco woning brengt meerdere van dit soort moeilijke keuzes met zich mee, vooral als u het huis op maat laat bouwen. Beslissingen met betrekking tot het ontwerp, waar wat moet komen en waarom of met welke architect, aannemer of bouwer(s) in zee te gaan.

Ook zijn er legio aan keuzes te maken op het gebied van energie-efficiëntie, milieuvriendelijkheid, materiaalkeuze en prefab of juist niet, volledig verzorgd of zelf aan de gang met een casco. Een goede aannemer kan helpen deze beslissingen te maken en neemt de zorgen weg in dit proces. Voordat er contact is met een aannemer is het echter handig om kennis te hebben van de mogelijkheden en wat de voor-en nadelen zijn van een aantal keuzes.

Prefab of casco woning op maat?

Houtskeletbouw is een veelzijdige techniek waarmee tegenwoordig alles mogelijk is qua architectuur zolang we ons beperken tot gebouwen van enkele verdiepingen. Vaak worden houtskelet casco woningen aangeboden als een standaard ontwerp. Dit bespaart architecturale kosten en kan het proces versnellen.

Sommige mensen wensen echter een unieke casco woning dat geheel aan hun eigen voorkeuren voldoet, zonder compromissen. Een goede aannemer die het gehele proces overziet en de (externe) partijen aanstuurt is hierbij essentieel, zeker wanneer het gaat om meer dan een casco.

Veel onderdelen van een huis kunnen geprefabriceerd worden met houtskeletbouw. In de werkplaats worden gehele wanden kant en klaar geproduceerd welke vervolgens op de bouwplaats vrij eenvoudig in elkaar gezet kunnen worden. Dit efficiënte proces maakt het in principe mogelijk om na de prefabricage in een week een volledig casco neer te zetten.

IMG 20190212 WA0020 1

Traditionele casco woning versus houtskeletbouw

Bij alle ‘traditionele’ bouwmethoden (het steen voor steen metselen van muren en verdiepingsvloeren van beton) worden de grondstoffen naar de bouwplaats vervoerd waarna er een bouwproces plaatsvindt dat vaak een jaar of langer duurt, met alle weerinvloeden in die periode van dien. In het verleden zijn er een aantal voordelen geweest van traditionele bouw, waaronder een grote vrijheid in het ontwerp, een langere levensduur dankzij de sterkere constructie en betere isolatie. Deze voordelen gelden tegenwoordig eigenlijk alleen nog wanneer we spreken van hoogbouw, hoewel zelfs in dat geval vaak ook met CLT gebouwd kan worden. Bij Groenhart geloven we dan ook dat prefab houtskeletbouw op den duur de traditionele bouw bijna geheel zal vervangen, zeker voor woonhuizen.

Een nadeel van houtskeletbouw ten opzichte van traditionele bouw is dat het voor de efficiëntie van het proces belangrijker is om in de voorstadia zo veel mogelijk beslissingen vast te zetten. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de gaten voor de technische aansluitingen in het prefab stadium al gemaakt worden. Als dit later op de bouwplaats moet gebeuren dan gaat dat ten koste van de efficiëntie welke nou juist een voordeel was van prefabricage.

Veel gedachte voordelen van traditionele casco bouw

  • Grotere vrijheid qua ontwerp: Dit is simpelweg niet meer het geval. De houtskeletbouw is nu zodanig verfijnd dat ieder traditioneel ontwerp van een woonhuis gebouwd kan worden in houtskelet.

  • Sterkere constructie en langere levensduur: Hardheid en flexibiliteit zijn twee hele verschillende vormen van stevigheid. Een huis van steen is natuurlijk harder en zwaarder dan een huis van hout(skelet), dus als we het hypothetische scenario nemen van een natuurramp middels een orkaan, dan is het redelijk om te stellen dat het met beton versterkte bouwwerk beter zal blijven staan dan het veel lichtere houtskeletbouw huis. In het geval van een aardbeving zal het houtskeletbouw of CLT huis beter gedijen omdat de houten constructie mee zal geven en minder snel zal scheuren of barsten. De levensduur van een huis is zodanig afhankelijk van onderhoud dat hier redelijkerwijs niet te spreken valt van een relevant verschil; waarbij we opmerken dat ook houtskeletbouw woningen onderhoudsarm (niets is onderhoudsvrij) ontworpen kunnen worden.

  • Betere isolatie: Met name houtskeletbouw wanden kunnen vrij dun zijn vanwege de goede thermische isolatie. Dit kan ten koste gaan van de geluidsisolatie. Dit is echter vrij eenvoudig op te lossen door het toepassen van natuurlijke isolatiematerialen zoals cellulose of houtvezel welke veel zwaarder zijn dan bijvoorbeeld glaswol. We zien dan ook in de praktijk dat het op een juiste manier detailleren van aansluitingen van bijvoorbeeld kozijnen, een veel grotere invloed heeft op geluidsisolatie. In een gesloten wand c.q. gevel hoeven er dan ook nooit extra voorzieningen getroffen te worden om geluidsoverdracht te beperken.
Goethestraat33 3 1
CLT v2 FillWzQyNSwyODVd

Houtskelet casco bouw versus CLT

‘Cross Laminated Timber’ is een relatief nieuwe bouwtechniek gekarakteriseerd door het gebruik van massieve houten panelen die zowel fungeren als wanden en dragende constructie. Veel voordelen van houtskeletbouw zijn ook te vinden in CLT, waaronder de snelle bouwtijd dankzij prefabricage, de milieu- en duurzaamheid gerelateerde baten, energiezuinigheid en de eerder genoemde flexibiliteit. Een CLT wand wordt vaak aantrekkelijk genoeg gevonden om aan de binnenkant van het huis zonder verdere bewerking te laten staan, in tegenstelling tot houtskeletbouw waarbij de binnenwanden wel degelijk enige bewerking behoeven. CLT gebruikt wel erg veel hout vergeleken met houtskeletbouw, maar is dan ook massiever en kan meer dan twee verdiepingen prima dragen.

Bij deze hopen we u een stapje dichter bij uw beslissing gebracht te hebben. Voel u vrij om contact op te nemen bij vragen.

Alles onder één dak

Van ontwerp tot casco

x2
Hoe werkt het?

Groenhart Cascobouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. We zorgen voor een realistisch plaatje vanaf het eerste begin.

x3 q9b17k2lnfe8ipej37j4buaiw4fnap2wrzc59awn68
Volledige ontzorging

Door expertise en ervaring te hebben met zowel het voortraject als de praktijk kunnen we eventuele zorgen weg nemen bij het verloop van het bouwproces.

x1
Deskundig en praktisch

Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Cascobouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden

Veel gestelde vragen over houtskeletbouw

De bouwtijd is afhankelijk van uw wensen, maar is sneller te realiseren dan een stenen woning vanwege de prefabricage van onderdelen en de weersonafhankelijke montage. Vaak is de woning binnen 5 werkdagen wind- en waterdicht.

Houtskeletbouw is heel veilig. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, passen we een lagenconstructie met gipsvezelplaten en isolatiemateriaal toe dat voor een uitstekende brandvertraging zorgt. Uiteindelijk moet iedere woning aan de dezelfde regels voor brandveiligheid voldoen als iedere andere nieuwe woning.

Een houtskeletbouw woning is eenvoudig te isoleren met flexibel materiaal, zoals: steenwol, glaswol, katoen en meer. Een houtskeletbouw woning heeft opgetrokken wanden uit een houten geraamte van balken. De ruimte tussen deze balken wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Ja, een houtskeletbouw woning kan tegen regen.