Casco bouwen: begin blanco, creëer vrijuit

Casco bouwen

Het woord ‘casco’ komt uit het Spaans en heeft meerdere historische betekenissen. Vrijwel allemaal duiden ze op een beschermende constructie, zoals een scheepsromp of een geraamte. Deze objecten vormen een omhulsel of een dragende constructie; een onderscheid waar we nog op terug zullen komen. 

In de bouw slaat de term op de meest basale vorm van de woning, zodanig gebouwd dat de dragende en beschermende functies aanwezig zijn, maar waarbij het huis nog niet bewoonbaar is. Casco bouw wordt ook wel ruwbouw genoemd.

Wilt u een casco woning laten bouwen? Hieronder bespreken we de voordelen en nadelen van casco bouwen, brengen we een belangrijk onderscheid aan en bespreken we een voorbeeld voordat we iets vertellen over de prijsbepaling.

Voor- en nadelen van casco bouwen

Er zijn redenen om te kiezen voor casco bouw in plaats van een volledig afgeronde, sleutel klare woning. Een belangrijke reden is de prijs van casco bouwen: als er kennis en kunde aanwezig is om een groot deel van het werk zelf te doen zou u kunnen besluiten om tijd en moeite te verkiezen boven de hogere prijs die resulteert uit de ontzorging en de snelheid die een aannemer kan leveren.

Een ander voordeel ligt in de voldoening die ervaren kan worden bij het zelf afbouwen van het eigen huis en de mogelijkheid om de woning in ieder gewenst tempo af te maken.

Het grote nadeel laat zich raden: afbouwen kost veel tijd, zelfs als er besloten wordt om hier andere partijen voor in te schakelen. Het gebruik van verschillende partijen maakt ook dat de organisatie en planning bij u ligt.

Casco in de steigers
kraan

Casco bouwen versus wind-en waterdicht

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen een werkelijk casco huis en ‘wind-en waterdicht’. Casco betekent namelijk niet dat de buitenkant is afgewerkt, dat er dakpannen op liggen en dat de muren geheel behang-klaar zijn. Op Internet wordt de term echter op verschillende manieren geïnterpreteerd. Voor de volledigheid zijn dit de zaken die bij een echt casco nog moeten gebeuren:

 • Aftimmeren
 • Schilderen
 • Technische installaties plaatsen (elektra, water, verwarming en ventilatie)
 • Vloer afwerking
 • Sanitair installeren
 • Keuken installeren
 • Afwerken van de wanden en de plafonds
 • Kozijnen aanbrengen
 • Het plaatsen van de trap
 • Aanbrengen van de cementdekvloer (de vloerverwarming zal er vaak eerst in moeten)
 • Dakbedekking aanbrengen

Natuurlijk is een aannemer in staat om bovenstaande taken over te nemen, maar dan spreken we al snel van wind-en waterdicht. Het zal bij de meeste aannemers mogelijk zijn om in overleg te bepalen wie precies wat gaat doen.

Bij Groenhart Cascobouw zitten de verdiepingsvloeren en binnenwanden er in ieder geval in, maar deze zijn niet afgewerkt de wanden zijn aan één kant open voor de elektra die er nog in moet komen. Op de meeste plekken zal al geïsoleerd zijn, maar wees hier alert op, dit verschilt per aannemer.

Inspiratie nodig?

Casco huis bouwen

Wilt u een casco huis laten bouwen? Bij Groenhart Cascobouw werken we met een Programma van Eisen waarin uw wensen worden bepaald en getoetst aan de werkelijkheid. Als u nog geen ontwerp heeft starten we aan het begin. Dit kan er als volgt uit zien:

Fase 1:  In de eerste fase gebruiken we uw huidige woonsituatie en uw wensen ten opzichte van die woonsituatie om tot een realistisch plaatje te komen qua functionaliteit en ruimte.

Fase 2: Vervolgens bepaalt u (met onze hulp voor zover gewenst) welke materialen worden gebruikt voor het casco en hoe de vorm en stijl moeten worden. Wensen en harde eisen legt u vast, eventueel inclusief afbeeldingen, tekeningen of voorbeeldwoningen.

Fase 3: De laatste fase van het Programma van Eisen gaat over de technische prestaties van de woning. Denk hierbij vooral aan energiezuinigheid, gezondheid en veiligheid. Hierna komen we in de ontwerpfase.

Casco bouwen
Kapschuurwoning

Casco schuurwoning

Deze afbeelding is een voorbeeld van een casco schuurwoning op basis van houtskeletbouw. Dit is een populaire bouwstijl met veelal een zadeldak en een vrij eenvoudige vorm. Vaak zijn ze geheel symmetrisch, maar soms is de ene kant van het dak langer dan de andere.

Dit model is gebaseerd op de eerste boerderijen van Nederland zoals die gebouwd werden vanaf de steentijd. Sindsdien zijn de bouwtechnieken en materialen drastisch doorontwikkeld, maar men bouwde toen wel volledig ecologisch, iets waar gelukkig velen weer naar terug grijpen zonder daarbij aan kwaliteit en comfort in te leveren.

Wilt u een casco schuurwoning laten bouwen? Neem dan contact met ons op.

Casco bouwen prijs per m²

Het berekenen van de prijs per m² is voor casco bouw makkelijker dan voor een sleutelklare woning. Dit komt door het ontbreken van installaties en afwerkingen. 

Gemiddeld hanteren we bij Groenhart Cascobouw een vierkante meter prijs van iets boven de €550,-. Hoe hoog de casco prijs exact ligt, is afhankelijk van de volgende factoren:

 1. De complexiteit van het ontwerp
 2. Gekozen buitenafwerking
 3. Benodigde draagkracht (soms is staal nodig i.p.v. hout voor overspanningen)
 4. De huidige markt
 5. Locatie i.v.m. reistijden

Casco bouwen zal in de meeste gevallen zo’n 25% van de totale woning kosten. Er zijn weinig factoren die alsnog de prijs substantieel kunnen doen variëren. Spreek van tevoren alles zo concreet mogelijk af met de architect of aannemer voor een goede prijsindicatie en een soepel proces.

Wilt u dat wij u werk uit handen nemen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek. Onze ervaren specialisten helpen u graag verder. 

Alles onder één dak

Van ontwerp tot casco

x2
Hoe werkt het?

Groenhart Cascobouw staat garant voor een duidelijk en praktisch proces. We zorgen voor een realistisch plaatje vanaf het eerste begin.

x3 q9b17k2lnfe8ipej37j4buaiw4fnap2wrzc59awn68
Volledige ontzorging

Door expertise en ervaring te hebben met zowel het voortraject als de praktijk kunnen we eventuele zorgen weg nemen bij het verloop van het bouwproces.

x1
Deskundig en praktisch

Onderbouwd advies en transparantie is vanzelfsprekend bij Groenhart Cascobouw. We schakelen snel er zorgen voor korte doorlooptijden

Veel gestelde vragen over casco bouw

Een casco is de dragende constructie en meest basale vorm van het gebouw inclusief beschermende functies. Dit bouwwerk is nog niet bewoonbaar en strikt genomen ook nog niet geheel wind-en waterdicht. Dakbedekking en buitenafwerking vallen bijvoorbeeld niet onder het casco. Overleg altijd goed met de aannemer wie wat voor zijn rekening neemt.

De kosten van een casco woning beperken zich meestal tot zo’n 25% van de totaalprijs van de woning, maar de complexiteit van het ontwerp en de gebruikte materialen kunnen dit percentage doen variëren.

Volgens een grove schatting die we hebben gemaakt op basis van gegevens gewonnen uit daadwerkelijk opgeleverde casco’s hoeft een casco bij Groenhart Houtskeletbouw niet veel meer te kosten dan €500,- per m2. Dit gaat om het casco zoals hierboven gedefinieerd, dus zonder dakbedekking en afwerking. Kijk hier voor meer over de prijzen.